Kurczak nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej, wiec tłuszcz do niej użyty (olej kokosowy/oliwa/masło klarowane/smalec) nie powinien się spalić W sumie niezależnie od tego, co smażysz i na czym smażysz - nie powinno to trwać długo i powodować przypalania potraw.
Tłuszczu do smażenia używaj minimalne niezbędne ilości a nie 20g. Reszte spożywaj na zimno. Do smażenia najlepiej olej kokosowy, smalec, masło klarowane.
[...] oleju słonecznikowego, nie nadaję się do smażenia, posiada wysoką zawartość podatnych na utlenianie kwasów tłuszczowych omega 6, których stosujemy za dużo na rzecz kwasów omega-3, masz sporo produktów do wyboru ( oliwa z oliwek/olej kokosowy/masło klarowane/olej rzepakowy, choćby nawet smalec ) Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-01 08:17:33
Omlet szybko sie smazy, moze byc oliwa rafinowana. Smalec tez ale nie wiem jak to bedzie smakowalo Olej kokosowy, pam tez sa ok. Maslo bardzo szybko sie utleni i spali.
Koksik od takich pytań masz ten temat : http://www.sfd.pl/POJEDYNCZE_PYTANIA_VOL._18-t1072890.html , druga sprawa nie smaży się na margarynie i lepiej smażyć na ( smalec, masło klarowane , olej kokosowy )